Гигантският череп от остров Тумски, за който учените нямат обяснение
Секция: Наука
24 Февруари 2018 18:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гигантският череп от остров Тумски, за който учените нямат обяснение

/КРОСС/ През 1977 година полски археолози откриват огромен череп на остров Тумски. Още на място учените определят, че той е от Средновековието и е на жена. Черепът бил с необичайно големи размери - 28 см.

По нататъшните изследвания на находката разкриват, че тялото е било хвърлено в гроб, но без да е било извършено погребение и сякаш жената е била убита, а не е починала от естествена смърт. Учените определят, че жената е била около 20-годишна по време на смъртта си.

На острова, на който са открити останките, има още древна църква, дворец и средновековни укрепления.

Според изследователите островът е бил обитаван от хора още от късният период на каменната ера, но всички останки и руини все още крият много тайни.

За мястото се носят и много легенди. Една от тях разказва за древен цар, който умира заедно с рицарите си на дъното на езерото.

Учените са установили, че всички погребения на острова са извършвани по много странен начин, тъй като откритите човешки останки са погребани и обърнати с глави на запад. Всичко това може би се свързва с някакво проклятие, но все още много въпроси остават без отговор, за да може да се даде категорично обяснение на загадката.

Разбира се, в различни части на света са намирани находки на стари племена и култури, които загатват за далечното съществуване на хора от предишни цивилизации, чиито тела са били огромни. В някои от древните легенди тези гиганти са описвани като варвари и канибали. В други пък се твърди, че тези хора били много разумни и мъдреци.