Предстои откриването на „Пловдивци“ – първият язовир за питейни нужди, изграден през последните 30 години
Секция: ПОЛИТИКА
24 Февруари 2018 14:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстои откриването на „Пловдивци“ – първият язовир за питейни нужди, изграден през последните 30 години

/КРОСС/ Активно се работи по изграждането и на яз. „Луда Яна" и ремонта на яз. „Студена"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков направи инспекция на строителството на язовир „Пловдивци", край едноименното село в смолянската община Рудозем. Язовирът ще бъде официално открит през тази година, като това е първият подобен обект, който се изгражда в България за последните три десетилетия.

Министър Нанков отчете, че към днешна дата са изпълнени над 90% от предвидените дейности по проекта. В момента се извършват мероприятия по завиряването на язовира, видя министър Нанков. Текат и довършителни дейности по изместването на съществуващ път за достъп до земеделски и горски имоти извън санитарно-охранителната зона, както и завършване на галерията след шахтовия преливник. Язовирът е със завирен обем 2,45 млн. куб.м. и е проектиран за водоснабдяване на градовете Рудозем и Мадан, като и още над 30 населени места в Централните Родопи с приблизително 40 000 души население. Строителството на хидровъзела включва язовирна стена, шахтов преливник, съчетан с водовземна кула, основен изпускател, пречиствателна станция за питейни води и др. Стойността на строителните работи е 47.4 млн. лв. Язовирът е част от проекта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството със Световната банка „Проект за развитие на общинската инфраструктура" на стойност 170 млн. лв.

По него се финансира и строителството на яз. „Луда Яна", край Панагюрище и ремонта на язовир „Студена", край Перник. Хидровъзел „Луда Яна" е с обем 20 млн. куб.м. и е проектиран за водоснабдяване на община Панагюрище и селищата в района. В момента се изпълняват всичките шест подобекта на строителната площадка. Физическият напредък е около 20 %. Крайният срок за изпълнение е 2019 година.

Рехабилитацията на яз."Студена" стартира през м.г. Ремонтът на стената откъм водното тяло е завършен почти напълно. Независимо от ниските температури се работи и под вода по полагане на геомембрана по стената, основния изпускател и водовземната кула. Предстоят ремонти откъм сухата страна на стената по преливника, енергогасителя и апаратната камера. Рехабилитацията на короната на стената е в напреднал етап. Физическият напредък към момента е около 25 %. Крайният срок за изпълнение също е 2019 година. Рехабилитацията на стената на яз. „Студена" ще осигури безопасната й експлоатация с още минимум 50 години и съответно повишена сигурност за водоподаването към град Перник и още девет села в областта с общ брой на населението около 100 000 души.