Киев иска да разреши украинския конфликт със сила, предупреди Москва
Секция: Русия
24 Февруари 2018 15:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Киев иска да разреши украинския конфликт със сила, предупреди Москва

/КРОСС/ Новият закон, описващ Донецк и Луганск като "временно окупирани територии", е скандален и потвърждава стремежите на Киев да разреши конфликта в Източна Украйна със сила.

Това се казва в позиция на руското външно министерство във връзка с подписания преди няколко дни от украинския лидер Петро Порошенко закон за реинтеграция на Донбас, в който Русия се нарича "агресор", информира ТАСС. Законът влиза в сила от днес.

Според ведомството законът създава условия Киев да окупира неконтролираните територии в Донецк и Луганск, узаконява използването на военна сила срещу цивилни. Министерството алармира, че президентът Порошенко зачерква Минските споразумения за уреждане на конфликта.

Русия е на мнение, че законът може да предизвика нов конфликт в региона.

На 18 януари парламентът на Украйна прие закон за реинтеграция на Донбас, в който Русия е наричана "агресор", а неконтролираните от Киев територии в Донбас се признати за "окупирани".

Москва обявява, че не се явява страна във вътрешния конфликт и няма нищо общо със събитията в Донбас, но е заинтересована Украйна да преодолее политическата и икономическа криза.