Най-малко 45 души загинаха при двоен атентат в Могадишу
Секция: СВЯТ
24 Февруари 2018 16:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-малко 45 души загинаха при двоен атентат в Могадишу

/КРОСС/ Най-малко 45 души загинаха при двоен атентат с коли бомби в сомалийската столица Могадишу снощи, съобщи Ройтерс, цитирайки високопоставен правителствен служител. Ранените са 36.

Експлозиите бяха последвани от ожесточена престрелка между нападателите и силите за сигурност.

Петима от терористите бяха убити.

Нападението бе извършено близо до президентския дворец и намиращ се в съседство хотел. Повечето от жертвите и ранените са хора от охраната на двореца и бодигардове на официални лица, отседнали в хотела, вкл. офицер от армията и местен високопоставен служител.

Ройтерс показа кадри, на които се виждат поне пет унищожени коли на паркинга пред хотела.

Сомалийската ислямистка групировка „Аш шабаб" пое отговорност за атаката в изявление в интернет и по местно радио, предадоха АФП и ДПА. Ислямистите твърдят, че са убили 35 войници при „снощната операция", но признават, че са загинали и петима техни „мъченици".

Агенцията припомня, че екстремистите, които са свързани с терористичната мрежа „Ал Кайда", се опитват от 2007 г. да свалят крехкото централно правителство на Сомалия, подкрепяно от международната общност и от сили на Африканския съюз, наброяващи над 20 хил. военни.

През 2011 г. „Аш шабаб" бе прогонена от сомалийската столица и оттогава загуби повечето от своите бастиони в страната. Групировката обаче продължава да контролира обширни райони в провинцията и да извършва атаки в Могадишу и срещу военни бази, отбелязва АФП.