Българското училище в Будапеща отбелязва 100-годишен юбилей
Секция: КУЛТУРА
25 Февруари 2018 18:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българското училище в Будапеща отбелязва 100-годишен юбилей

/КРОСС/ Българското училище в Будапеща отбелязва 100-годишен юбилей, предава БНР.

Училището започва занятия на 25-и февруари 1918 година. То е плод на идеите на българските градинари, преселили се в началото на миналия век, и с труда си изградили добро отношение, авторитет и уважение от унгарска страна, видни и до днес. Училището започва с една класна стая, малка черна дъска, карта на България и 18 ученици, и за 100 години занятията прекъсват само по време на обсадата на Будапеща през Втората световна война.

Днес в Българското училище за роден език учениците са 100, класовете от 1-ви до 12-ти, занятията са всеки ден от понеделник до събота в самостоятелна сграда в центъра на унгарската столица, учебниците са специално издадени и финансирани от унгарската държава, пояснява директорът Светла Кьосева:

То е част от унгарската образователна система по смисъла на унгарския закон за образованието.

Българското училище в Будапеща е средище на българския дух, според председателя на българското самоуправление Данчо Мусев:

Това е най-важната институция. За да има българско слово и общност, най-важното е да се говори български език и да имаме връзка с Майка България.

По повод годишнината днес в училището ще се проведат изложби и конкурс и есе, като празненствата ще продължат и в други дни.