Над 100 българи блокирани в Румъния, след като не успели да кацнат в Пловдив
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Февруари 2018 09:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 100 българи блокирани в Румъния, след като не успели да кацнат в Пловдив

/КРОСС/ Над 100 българи са блокирани часове наред без храна и каквато и да е информация на летището в румънския град Тимишоара, след като самолетът им не можа да кацне у нас, а нискотарифният авиопревозвач „Райънеър" им предложи трансграничен транспорт с автобуси по блокираните от сняг пътища, съобщава БТВ. За това сигнализирали препатилите пътници. Те излетели в препълнения самолет от Лондон вчера в 15 ч. за Пловдив. Летището под тепетата обаче било затворено и машината била пренасочена първо към София, а после - към Тимишоара.

„Капитанът на „Райънеър" заяви, че ще бъдем настанени в хотел и днес ще бъдем извозени дали до Пловдив, или до София. От 21 ч. вечерта ние стоим на летището. Нищо не е осигурено, просто ни стовариха на летището и чакаме от 9 часа", разказа пред БТВ една от блокираните - Даниела Стоилова.

По думите ѝ от авиокомпанията предложили автобусен транспорт: „Автобусите приличаха на автобуси на градския транспорт, без тоалетна. 60 души от групата се качиха на този автобус. Останалите 130 отказахме, защото не виждаме в това време как ще стигнем до България". Към момента Стоилова и останалите на аерогарата нямат контакт със заминалите.

Тези, които не поели риска да тръгнат през нощта при тежка зимна обстановка, получили по един ваучер за 5 евро - достатъчни за по едно кафе и минерална вода.

„Една майка, която е с малко бебе, помоли да ѝ осигурят памперси и храна за бебето, при което й казаха, че всичко е затворено и няма как да ѝ помогнат", посочи Стоилова.

От „Райънеър" казали, че чакат отварянето на офиса в Дъблин, за да излязат с решение на ситуацията. Информация чака и консулът ни в Букурещ Мирчо Иванов. Той също призна, че няма връзка със заминалите с автобус български граждани. Почетният консул на страната ни в Тимишоара ще има грижата да осигури най-необходимото на нашите сънародници.

По-късно от Министерството на външните работи излязоха с официална позиция и обявиха, че ще бъде сформиран кризисен  щаб.

Ето какво написаха от външното ведомство:

Във връзка с постъпилата информация за блокирани български граждани на летището в румънския град Тимишоара, по разпореждане на заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева, в посолството на Република България в Румъния е сформиран кризисен щаб, който да съдейства на нашите сънародници, изпаднали в затруднение.

Напомняме, че десетки български граждани бяха блокирани на летището в Тимишоара, след като самолет на нискотарифния авиопревозвач "Райън еър" е бил отклонен от маршрута Лондон-Пловдив към летището на румънския град вчера вечерта. След подаден сигнал, българското посолство в Букурещ е влязло в контакт с летищните власти, както и с представители на авиокомпанията. Посолството е съдействало за осигуряване на алтернативен транспорт на българските граждани до България. Около 60 наши сънародници са се възползвали от възможността да бъдат превозени с двата осигурени автобуса. Останалите българи са предпочели да останат на летището, като до момента два пъти са им осигурени ваучери за храна. По информация на летищните власти, 23-ма души - майки с деца, са били настанени в хотел. Почетният консул на Република България в Тимишоара е поел ангажимент да посети сънародниците ни на летището и да окаже съдействие.

Продължават опитите на българския консул в Букурещ Мирчо Иванов да осъществи контакт с представители на авиокомпанията, която следва да предостави информация как ще бъдат транспортирани до България останалите на летището в Тимишоара български граждани.

Българското посолство в Букурещ следи развитието на ситуацията, остава на разположение и е в постоянен контакт с намиращите се на летището наши сънародници, както и с летищните служби.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на българското посолство в Букурещ: +40 21 230 21 50 и +40 21 230 21 59.