Близо половината от българчетата живеят в материални лишения , алармират млади депутати социалисти
Секция: ПОЛИТИКА
27 Февруари 2018 17:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близо половината от българчетата живеят в материални лишения , алармират млади депутати социалисти

/КРОСС/ Новата национална стратегия за детето да се фокусира както върху детето, така и върху семейството. Това препоръчаха народните представители от „БСП за България" Теодора Халачева и Петър Витанов на министъра на труда и социалните грижи. Поводът беше парламентарният им въпрос относно изпълнението на настоящата стратегия, чийто десетгодишно действие завършва в края на 2018. И двамата депутати на левицата бяха категорични, че целите й не са постигнати на задоволително ниво. Все пак предстои нейното отчитане, но и сега видно, че липсва интегрираност на различните програми и мерки, с които участват отделните министерства, институции и звена. „В България липсва целенасочена политика за инвестиране в децата и родителите. Редица изследвания сочат, че инвестициите в децата, особено в ранното детско развитие, са с много по-високо обществена възвращаемост от инвестициите във всички други сфери", посочи най-младият народен представиотело Теодора Халачева и цитира стряскаща статистика.

През 2016 г. Националният статистически институт (НСИ) , въз основа на данни за 2015 г., отчита, че 31.9% от децата на възраст до 17 години в България живеят в бедност. В хиляди това се равнява на 385.4 деца. Това е най-високият дял на бедни деца, отчитан през последните 9 години, като праг над 30% е преминаван само през 2014 г. Увеличението на показателя спрямо предходния период е с 6.5 пункта или близо с 80 хиляди деца. Бедността сред децата продължава да бъде водеща, като немалка част от нея се наблюдава в семейства с един родител (47.4%) или в семейства с три и повече деца (70.5%).

По отношение на комбинирания показател риск от бедност и социално изключване цифрите сочат, че 45.6% или 550,3 хиляди деца в България попадат в тази група, което отново е увеличение спрямо предходния период (43,7%) с 1.9 пункта., и твърде далеч от средната стойност за ЕС по този показател, който е 25.8%. По отношение на тяхната уязвимост от изпадане в бедност или социално изключване те се нареждат на второ място след възрастните над 65 години (45.9%). 48% е делът на децата, които живеят в материални лишения т.е. семействата, в които растат, отговарят на поне 4 от 9 показателя за този индикатор.

„91% от българските родители смятат, че политиката на държавата за подкрепа на семейството е неефективна. Следващият документ е добре да бъде с 5-годишна перспектива и да акцентира на семейната среда като най-важен фактор за развитието на детето", подчерта Витанов.