Чешкият премиер поиска оставката на полицейски шеф
Секция: СВЯТ
01 Март 2018 08:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Чешкият премиер поиска оставката на полицейски шеф

/КРОСС/ Директорът на надзорния орган на чешките служби за сигурност съобщи, че премиерът Андрей Бабиш е поискал неговата оставка и че правителството е започнало разследване във ведомството за евентуална злоупотреба с обществени средства, предаде Ройтерс.

Михал Мурин, който оглавява Генералната инспекция на службите за сигурност (ГИСС), пише в изявление на уебсайта на агенцията, че през този месец е имал две срещи с Бабиш. Той посочва, че оставката му е поискана заради "загуба на доверие от страна на премиера". Бабиш му внушил, че краят на февруари е подходящ момент за оставката, така че да няма "по-нататъшен скандал". В изявлението Мурин не посочва дали ще се оттегли или не.

В понеделник финансовото министерство започна да разследва как са изразходвани бюджетните средства в ГИСС през периода 2016-2017 г. Главният прокурор Павел Земан каза, че в инспекцията отдавна има нередности, но не уточни какви.

Михал Мурин е назначен за директор на контролния орган през декември 2015 г. от предишното правителство на Чехия, в което Бабиш беше министър на финансите, припомни Ройтерс.

Андрей Бабиш и още няколко лица са разследвани по подозрение, че преди десетина години са присвоили с измама два милиона евро от европейските фондове. Милиардерът Бабиш твърди, че не е извършил нищо нередно, а днес отрече наличието на връзка между полицейското разследване срещу него и искането за оставка на шефа на полицейския инспекторат.