Милка Христова: СО се измъква от делото срещу цената на билета от 1,60 с нова Наредба
Секция: ПОЛИТИКА
01 Март 2018 13:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Милка Христова: СО се измъква от делото срещу цената на билета от 1,60 с нова Наредба

/КРОСС/ Управляващите в Столична община опитват да се измъкнат от делото срещу увеличаването на билета за градски транспорт на 1,60 лева, което очевидно ще загубят, с нова Наредба. Това разкри на пресконференция заместник-председателят на СОС от групата на БСП Милка Христова. Пред журналистите застанаха още председателят на групата на БСП в СОС и заместник-председател на Комисията по транспорт и туризъм Калоян Паргов, както и общинските съветници Борис Цветков и Николай Николов.

"Както вече е известно, Административният съд-София град отмени Наредбата за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община. Това изменение стана популярно с увеличаването на цената на единичния билет за градски транспорт от 1,00 на 1,60 лева и картата за 10 пътувания от 8 на 12 лева. Мотивите на съда за отмяната бяха свързани главно с липсата на обосновка, най-вече икономическа, на новата цена от 1,60 лева, обясни Милка Христова. - СОС и ЦГМ обжалваха това решение и ВАС насрочи делото за 25-и април 2018 г. При потвърждаване на решението на Административния съд следва да бъде върната цената от 1 лев на билета".

Милка Христова добави, че от публикуван Доклад от група общински съветници от ГЕРБ на страницата на СОС в Интернет е установила, че управляващите подготвят съвсем нова Наредба, вместо да правят промени в съществуващата досега. "В тази нова Наредба за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община са запазени цените на превозните документи от старата, обжалвана, Наредба, в това число и цената на единичния билет от 1,60 лева и цената на картата от 10 пътувания от 12 лева", обясни още тя.

Според Милка Христова, целта на това действие от страна на управляващите в Столична община е да бъде осуетена възможността съдът да върне старата цена на единичния билет за градския транспорт от 1,00 лев и на картата от 8 лева. "По този начин управляващите от ГЕРБ в СО си спестяват неудобството да признаят, че опозицията в лицето на БСП беше права, когато твърдеше, че цената от 1,60 лева е несправедлива, необоснована и няма да насърчи гражданите да ползват градския транспорт, а икономически ще ги стимулира да ползват личните си моторни превозни средства, коментира още Милка Христова. В последната година и половина този факт беше доказан - част от гражданите отказаха да плащат високата цена на билета и се засили автомобилният трафик в столицата. Оттам се увеличи замърсеността на въздуха и стигнахме до другия парадокт - въвеждането на зелен билет от 1,00 лев и безплатен бял билет".

Милка Христова беше категорична, че въвеждането на новите превозни документи - зеления и бял билет, намаляването на санкцията за нередовен пътник от 200 на 50 лева и правото безплатно да бъде превозван багаж в градския транспорт по никакъв начин не налагат приемане на изцяло нова наредба. "Това се прави само при съществена промяна на обществените отношения, които се регулират с тази Наредба, обясни тя. - Но такива към настоящия момент не са на лице".