Одобрен е подробен устройствен план за отчуждаване на земи по трасето на обхода на град Кърджали
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Март 2018 18:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Одобрен е подробен устройствен план за отчуждаване на земи по трасето на обхода на град Кърджали

/КРОСС/ Одобрен е подробен устройствен план за отчуждаване на имоти на територията на землището на село Дъждино, община Кърджали. Отчужденията са във връзка с изграждане и преминаване на директното трасе на новия обходен път на града. Участъкът, подлежащ на отчуждаване, е с дължина 188 м.

Обходният път на град Кърджали представлява едно от основните трасета на републиканската пътна мрежа и е част от Общоевропейски транспортен коридор № 9. Пътят е национален обект и обект с национално значение. При реализацията на проекта ще бъдат изградени 5 виадукта, естакада, мост над р. Арда, надлези, подлези и 3 пътни възела.

Според избрания идеен проект за 15-километровия обходен път неговото начало ще бъде на 6 км северно от града, по съществуващото трасе на път I-5, в близост до разклона за село Черна скала. Посредством пътен възел, пътят ще се отделя от съществуващия и ще преминава източно от града, в близост до индустриалната зона, ще пресича бул. „България", ще преминава над река Арда и южно от града ще се включва отново в път I-5.

С изграждането на обходния път на Кърджали транзитният автомобилен трафик ще бъде изведен извън града, което ще облекчи движението в населеното място. Така ще се повиши стандартът на транспортното обслужване и безопасността на придвижване на хората.