Седем задържани за убийството на словашкия журналист
Секция: СВЯТ
02 Март 2018 08:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Седем задържани за убийството на словашкия журналист

/КРОСС/ Полицията в Словакия задържа седем души във връзка с убийството на разследващия журналист Ян Куциак и неговата годеница, съобщи полицейският началник Тибор Гашпар, цитиран от словашки медии.

Сред задържаните има италиански бизнесмени, чиито имена се споменават в разследваща публикация на Куциак за корупция по високите етажи. Куциак ги е подозирал във връзки с мафията, посочва Ройтерс.

Според местни медии са задържани италианският бизнесмен Антонио Вадала и членове на неговото семейство, които Куциак е подозирал във връзки с базирана в Калабрия организирана престъпна групировка.

Според италианския прокурор от град Катандзаро - Никола Гратери, "вероятно зад убийството стоят калабрийски семейства. Очевидно ндрангета е способна да прави такива неща".

"Ндрангета не е просто проникнала, а е вкоренена в цяла Италия, но също така и в други европейски страни като Германия, Швейцария", каза той. Според Гратери тя има присъствие и в Източна Европа, като освен в Словакия, тя действа България и Румъния, посочва АФП.

"Ндрангета се разширява в момента на Изток. Тя отива там, където има власт и пари за управление и възможности за грабване", допълни днес прокурорът в интервю за италианско радио.

27-годишният журналист и приятелката му бяха намерени в неделя застреляни в дома им край Братислава.

Новината за убийството на Куциак шокира Словакия и повдигна отново въпроса за корупцията в страната.

В незавършена, но публикувана след убийството на Куциак статия в сайта aktuality.sk, журналистът говори за случай с данъчни измами.

Куциак пише за италиански бизнесмени, вероятно работещи с калабрийската мафия с цел извършване на данъчни измами и източване на европейски средства. Според статията италианците са изградили мрежа от политически връзки в Словакия, стигаща чак до премиера Робърт Фицо.

В публикацията се споменава и името на личната асистентка на Фицо Мария Трошкова. Твърди се, че тя е бивша бизнес партньорка и любовница на Антонио Вадала, смятан за мозък на италианската мафия в Словакия. Трошкова и още един близък помощник на Фицо бяха отстранени от длъжност до приключването на случая.

Министърът на културата Марек Мадярич подаде вчера оставка и заяви пред журналисти, че след убийството не може просто да си се представи "седнал спокойно на министерското кресло".