Руският патриарх Кирил пристига в България
Секция: Православие
02 Март 2018 08:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руският патриарх Кирил пристига в България

/КРОСС/ На тридневно посещение в България днес пристига църковна делегация, водена от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.
Посещението на руския патриарх е по покана на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и на Светия синод на Българската православна църква по повод 140 години от Освобождението на България от турско робство.

Патриарх Кирил и водената от него църковна делегация ще бъдат посрещнати на Летище София от вицепрезидента Илияна Йотова, както и от Старозагорския митрополит Киприан, Русенския митрополит Наум, Врачанския митрополит Григорий, Мелнишкия епископ Герасим и архимандрит Василий.

След това руският патриарх и водената от него делегация ще имат официална среща с патриарх Неофит и с митрополитите от Светия синод на Българската православна църква.

В събота, 3 март, от 10.00 часа двамата патриарси ще посетят храм-паметника „Рождество Христово" в град Шипка. Те ще отслужат благодарствен молебен. Слово там ще произнесе патриарх Неофит. След това на връх Шипка започва церемония, последвана от заупокойна молитва в памет на загиналите воини от всички националности за Освобождението на България. Предвидени са слова на руския патриарх Кирил, на президента Румен Радев и на кмета на Казанлък Галина Стоянова.

На 3 март патриарх Кирил и патриарх Неофит ще присъстват на тържествената церемония (заря-проверка) по повод Националния празник на България.

На 4 март, неделя ще бъде отслужена божествена света литургия от руския патриарх Кирил, българския патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод.