Симов: На 3 март да формулираме новата мечта на България
Секция: Коментари
02 Март 2018 11:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Симов: На 3 март да формулираме новата мечта на България

/КРОСС/ "Добрите отношения с Русия не са въпрос просто на спомени и романтика, а на реален национален интерес. Ние трябва и можем да бъдем мост между Европа и Русия, нещо, което трябваше да осъзнаем отдавна и да превърнем в актуална политика". Това каза от парламентарната трибуна народнит представител от "БСП за България" Александър Симов. Той прочете Декларация от името на ПГ на "БСП за България".

Ето и пълния текст:

"Намираме се в навечерието на най-големия празник - 140-та годишнина от раждането на модерна България.

На 3 март празнуваме една мечта.

Мечтата за връщането на България на картата на Европа, за една държава, където несправедливостите ще бъдат приключени и след мрака на робството всички ще могат да живеят свободни и щастливи. Именно тази мечта беше светлата идея, която в най-тъмните години крепеше жив българския дух и даваше смисъл на много хора да не спират своята постоянна борба.

Заради това, на тържествения ден, ние трябва да отдадем своята почит на българските опълченци, на руските войски, както и на всички воини, от други народи, извоювали с кръвта си свободата на нашия народ. За нас, Руско-турската освободителна война е пример за проява на висши човешки добродетели - саможертва и героизъм за свободата на Отечеството. Трети март не е просто датата на сключването на Санстефанския мирен договор, а е свят момент за възкръсването на България!

Епопеята на Освобождението не е само държавнически акт, а въжделение на европейските народи. Това е една епопея, която няма как да бъде забравена, а опитите за това ще срещнат съпротивата на всеки българин, в чието сърце отекват Шипка и Плевен. Ето защо е недостоен и глупав всеки опит за пренаписване и подмяна на историята. Защото това е удар не просто върху фактите, не просто върху светлата саможертва, а върху сърцевината на българската идентичност.

Заради това днес, когато честваме най-големия си празник, сме длъжни пред историята да наричаме нещата с истинските им имена. Руско-турската война беше една кулминация на топлите отношения между България и Русия.

Тази традиционна любов не е литературна измислица, а е знак за голяма близост. Ние имаме много обща история с Русия. Нас ни свързват общите корени на православието, близките езици и азбуката, която Кирил и Методий създадоха. Между България и Русия винаги е имало огромен културен обмен, трайни икономически контакти и не е случайно, че и до днес много руснаци виждат в страната ни предпочитаната си туристическа дестинация.

Заради това днес добрите отношения с Русия не са въпрос просто на спомени и романтика, а на реален национален интерес. Ние трябва и можем да бъдем мост между Европа и Русия, нещо, което трябваше да осъзнаем отдавна и да превърнем в актуална политика.

Ето защо, призоваваме България да работи за поетапна отмяна на санкциите срещу Руската федерация, както и за предприемане на конкретни мерки за подобряване и задълбочаване на двустранното сътрудничество, както в политическо, икономическо, така и в културно измерение.
Именно на 3 март, трябва да бъдем в състояние да формулираме новата мечта на България, а каква по-голяма мечта от свят на мирно сътрудничество, където не дрънкат оръжия.

Честит празник, българи!"