Проф. Търнев: Ранната диагностика на всяка рядка болест определя степента на ефективност на лечението
Секция: Интервюта
02 Март 2018 13:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Търнев: Ранната диагностика на всяка рядка болест определя степента на ефективност на лечението

/КРОСС/ Проф. Ивайло Търнев е Началник клиника по нервни болести, Университетска болница Александровска

- Проф. Търнев, в последния ден на февруари се отбелязва Международния ден на редките болести. Какво всъщност означава термина „редки болести"?
- Kонсенсус в определението за редки болести все още не е достигнат. В държавите от Европейския съюз (ЕС) редки са тези болести, които засягат по-малко от 5:10 000 души. По данни на СЗО и Европейската медицинска агенция в Европа има между 5000 и 8000 различни редки заболявания, които засягат между 27 и 36 милиона души. Според други автори обаче „засегнатите са около 3% от цялата популация или 13.5 милиона души в ЕС. Според трети автори пък „около 30 милиона души в 25 европейски държави имат РБ, което означава, че между 6 и 8% от общата популация на ЕС страда от РБ". В САЩ според Aкт за редките болести от 2002 година „редки заболявания са всички онези, които засягат малка популация от пациенти, обикновено популации от по-малко от 200 души в САЩ" [Rare disease act of 2002]. Това означава, че в САЩ редките болести, за да бъдат определени като такива, трябва да бъдат с честота 1:1500. В Япония рядка болест е тази, която засяга не повече от 50 000 жители на държавата, което определя честота на тези заболявания не повече от 1 на 2500 души.
Повечето редки заболявания са животозастрашаващи и хронично-протичащи заболявания, като значителна част от тях са генетично обусловени. Това е и причината честотата на всяко едно заболяване поотделно да не е висока, поради което изучаването му, изготвянето на диагностични критерии и терапевтични процедури са изключително трудни и дълги процеси. Това дава основание да смята, че за подобряването на диагностиката, грижите и превенцията при наследствените редки болести е необходимо съчетаването на много усилия от страна на учени, клиницисти, пациенти и пациентски организации, фармацевтичната индустрия и здравните организации.
Наследствените невромускулни заболявания формират голяма група заболявания, всяко едно от които е рядко срещано (болестност <5:10 000), като те засягат хора от всички раси и възрасти. Повечето от тези заболявания водят до трайна инвалидизация и изискват значителни здравни грижи.

- Кои редки болести се лекуват в ръководения от Вас център ?
- В Експертния център по наследствени неврологични и метаболитни заболявания се диагностицират, проследяват и лекуват редица болести: различни форми на прогресивни мускулни дистрофии, наследствени моторни и сетивни невропатии, вродени миастенни синдроми, спинална мускулна атрофия, фамилна транстиретинова амилоидоза, а също метаболитни заболявания, като болест на Помпе, болест на Гоше, болест на Уилсън и болест на Нийман-Пик.

- Какви са характерните симптоми на болестта на Помпе?
- Болестта на Помпе е автозомнорецесивно метаболитно заболяване, дължащо се на дефицит на ензима алфа - глюкозидаза . В зависимост от степента на ензимния дефицит то може да започне във всяка една възраст и да има различни клинични форми: инфантилна форма с начало във втория месец след раждането и летален изход до 8-9 месец, и късна форма с начало в детска, юношеска или зряла възраст. Инфантилната форма протича със затруднено сучене и гълтане, чести инфекции, тежко засягане на сърцето под формата на хипертрофична или дилатативна кардиомиопатия, проводни нарушения, забавено моторно развитие и много бърза прогресия на сърдечна недостатъчност. Късната форма често се демонстрира като пояс-крайник мускулна дистрофия, промени в походката, мускулни болки, загуба на тегло, задух, дихателна недостатъчност, чести дихателни инфекции, увеличен черен дроб и др.

- Как се поставя диагнозата болест на Помпе?
- Диагностицирането на болестта на Помпе преминава през три етапа: клинично изследване, ензимен анализ и молекулярногенетично верифициране.

- Защо е важно ранното диагностициране на болестта?
- Ранната диагностика на всяка една рядка болест определя степента на ефективност на лечението. Колкото по-рано се диагностицира едно заболяване, толкова по-ефективно е лечението. И обратното, колкото е по-напреднало заболяването, толкова лечението е по-ниско резултатно.

- Имат ли българските пациенти достъп до най-иновативните терапии?
- Лечението на редките болести с лекарства сираци е голямо предизвикателство за здравните системи, защото то е скъпоструващо лечение. Както във всички страни в Европейския съюз, така и в България се осигурява лечението на болните с редица редки болести, вкл. и на болните с болестта на Помпе. По отношение на невромускулните заболявания единствената иновативна терапия, одобрена от Европейската медицинска агенция през май 2017 за лечение на спинална мускулна атрофия, все още не е осигурена за българските пациенти с това тежко заболяване.