Протестите в Северозапада спират след обещание за магистрала до Видин
Секция: ПОЛИТИКА
02 Март 2018 16:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протестите в Северозапада спират след обещание за магистрала до Видин

/КРОСС/ До 2022 г. пътят от Ботевград до Видин ще бъде завършен с поне частично автомагистрални габарити, като целта е още в края на 2020 г. най-тежките участъци да са готови. Това стана ясно на среща в Министерския съвет с участието на премиера Бойко Борисов, строителния министър Николай Нанков и граждани на Видин, Монтана и Берковциа, които от няколко седмици протестират заради лошото състояние на инфраструктурата в региона.

Решение по въпроса с конкретни ангажименти и срокове ще бъде взето от правителството през следващата седмица. В резултат протести в Северозападна България няма да има.

„Видяхме, че с изграждането на „Дунав мост-2" на Видин вместо да се разреши проблемът на Северозапада, той се задълбочи от гледна точка на транспортната достъпност и придвижването. Както се казва: „Пътят отесня". Тук коментираме за изцяло ново трасе, за изцяло нови габарити, в някои от участъците ще бъде скоростен път, в други - с автомагистрални габарити", обясни Нанков. По думите му най-тежки са участъците Ботевград - Мездра и Видин - Ружинци.

По отношение на тунела под прохода Петрохан - друго искане на протестиращите, регионалният министър обясни, че за там в момента се извършват геоложки проучвания, а веднага след тях ще бъдат възложени и прединвестиционните проучвания. Това означава, че през следващата година ще започне търсене на инвеститор.

„Очакваме развитие, няма да има протести утре, постигнахме това, за което се борихме и се радвам, че успяхме да направим тази крачка", каза Росица Кирова от „Гражданска инициатива за магистрала до Видин и тунел под Петрохан". Утре масово мероприятие ще има, но под формата на честване на 3 март.