Деца от Плевен направиха най-дългия трибагреник
Секция: ЛЮБОПИТНО
03 Март 2018 09:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Деца от Плевен направиха най-дългия трибагреник

/КРОСС/ Деца от Плевен изработиха най-дългото знаме в България, съобщава БНТ. Трибагреникът е дълъг 740 метра и е направен от над 700 малки знаменца. Той ще бъде показан за първи път днес, в деня на националния празник. Знаменосци ще бъдат всички, участвали в ушиването му. Инициативата е на Миглена Цанова - военнослужеща от Плевен.

Въпреки ваканцията заради лошото време в плевенската гимназия по облекло има и ученици, и учители. Те с ентусиазъм съшиват големия трикольор. Идеята на Миглена Цанова получила подкрепа и от родителите.

„Тъй като няма инициативата финансиране, те трябваше да закупят материалите за изработването на знаме, а самите деца трябваше да ушият знамената на ръка, това беше условието", коментира идеологът Милена Цанова.

Чрез социалните мрежи идеята набирала скорост, включили се училища, детски градини и социални центрове. Знамената се правели по предварително избран размер. За месец и половина пристигнали знаменца, ушити от ръцете на стотици деца и младежи от Плевен и околните села.

Днес децата ще понесат на ръце най-дългото знаме в шествие през центъра на Плевен и ще се включат в общоградския ритуал на централния площад. След това знамето ще бъде предадено за съхранение в Плевенската панорама.
Вижте повече в прякото включване на Николай Минков от Плевен