Валя Балканска: Пеем „Горда Стара планина”, но народът е смачкан
Секция: Коментари
03 Март 2018 09:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Валя Балканска: Пеем „Горда Стара планина”, но народът е смачкан

/КРОСС/ Ако го нямаше 3 март, нас нямаше да ни има, нямаше да го има дори името България. Това каза за предаването „Тази събота" по bTV певицата Валя Балканска навръх националния ни празник. Тя и гайдарят Петър Янев повче от 20 години не спират да разпространяват българското у нас и по света.

„Пеем „Горда Стара планина", горда ще бъде, но народът е смачкан, трябва да се изправи на крака - да знае, като каже „Горда Стара планина", да стои гордо. Този химн, когато го запееш, не трябва да си наведеш главата, а да стоиш гордо, защото без гордост я няма и родината, няма го и човечеството", категорична е певицата.

„Ние не знаем точно какво е герб, химн, знаме, какво точно означават, кога могат да бъдат използвани, защото се е случало да ме карат да свиря химна с гайдата. Да, мога да го изсвиря, но не е това. Сърдим се, че децата не знаят как да се държат, когато пускат химна. Да, никой не ги е научил", казва и гайдарят Петър Янев.
„Когато видиш спортист да се изправи с медал и се засвири химнът, ти трябва да стоиш прав, мирно, аз дори плача", признава Валя Балканска.

„Много пъти ме питат: Валя, гордееш ли се, че си изпяла песента? Която и да певица да я беше изпяла, аз щях да стоя права, защото знам, че наша песен лети в Космоса. Не се гордея, че аз съм изпълнителката, но се гордея, че българска песен си намери мястото, защото България има много неща, които да покаже", категорична е тя.

„Трябва да ценим свободата си, и то много", посочи още Валя Балканска.

„За свободата трябва човек да се бори, тя не е даденост. И ако човек се бори, то неминуемо ще я цени, когато я има", допълва Петър. Той пожела на всички наши сънародници да носят българското в себе си, защото сме наследници на един много древен и достоен народ.

„Когато старопрестолна Плиска е била столица на България, градове като Лондон, Париж и Виена не са съществували. За съжаление обаче, на нашите дечица очичките само натам гледат в момента, защото сме слепи, затова трябва да прогледнем и да бъдем тук, да си подредим държавата и да живеем в рая, защото за мен това е раят на земята", отбеляза той.