Румен Радев: Скелето на свободата ни е изградено от български и руски кости
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Март 2018 12:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: Скелето на свободата ни е изградено от български и руски кости

/КРОСС/ "След 140 години трудно някой ще каже кои от костите, които лежат тук, са български и кои са руски. Но от тези кости е изградено скелето на нашата свобода". Това заяви президентът Румен Радев, който държа реч по случай националния празник на България на връх Шипка.

"Шипка е капитал от историческо достойнство, който няколко хиляди доблестни мъже завещаха на потомците си и кой ние не бива да пилеем", допълни той. 

"Вие бяхте тук, дори когато политиците ги нямаше. Защото вие знаехте, че с вашето присъствие и почит вие скрепявате историческата истина. Защото вие, млади и стари, сте опълченците на историческата правда, които не допуснахте тя да бъде поругана и низвергната. Към вас е моята човешка благодарност. Вечна памет за героите! Вечна признателност към воините на Царя Освободител", каза държавният глава. 

Президентът благодари на Негово Светейшество Неофит и Негово Светейшество Кирил, Патриарх на Москва и цяла Русия, за съслужението, което духовните глави на България и Русия извършиха по-рано в Шипченския манастир „Рождество Христово" в град Шипка.

„Благодаря за мъдрите думи, признателността, благодарността и християнския дух, който помни, но и прощава. Който осмисля свободата и извисява човека. Християнският дух, в който саможертвата е път към свободата, тъй както хекатомбата на Шипка отвори вратите на нашето национално Освобождение", подчерта още в изказването си на церемонията на връх Шипка българският държавен глава.

Президентът Румен Радев беше посрещнат с официална церемония на историческия връх, по време на която прие рапорта на началника на караула. Държавният глава присъства на панихида в памет на загиналите български и руски воини.