Жан-Клод Юнкер: Не притискаме Сърбия да избира между Русия и ЕС
Секция: СВЯТ
03 Март 2018 13:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жан-Клод Юнкер: Не притискаме Сърбия да избира между Русия и ЕС

/КРОСС/ Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че не притиска Сърбия да избира между Русия и Европейския съюз, предава ТАСС, като цитира думите на Юнкер, изказани в интервю пред Euronews.

„Не съм искал от сърбите да правят избор, защото те трябва да имат нормални отношения с Русия и колкото е възможно по-добри отношения с Европа", заяви председателят на ЕК.

На 16 февруари в интервю за същата медия, министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че постановката с притискането на Сърбия да направи избор между развиването на отношения или с Русия, или със Запада е повторение на ситуацията, довела до украинската криза. Според думите на Юнкер, не е възможно Сърбия и Украйна да бъдат сравнявани, а процесът на европейска интеграция не е насочен против никого.

„Всички партньори в региона провеждат синхронизирана външна политика, но сърбите имат своя позиция, поради което не се присъединяват към санкционния процес", отбеляза председателят на ЕК.

Същевременно, както заяви той, „с приближаването към присъединяване в ЕС", сърбите „ще трябва също да променят външната си политика, така че да съответства на тази на останалите страни". Но, както добави Юнкер, „това не е въпрос на краткосрочна перспектива".