Пловдивските депутати на левицата участваха в общоградските чествания на националния празник
Секция: ПОЛИТИКА
03 Март 2018 17:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пловдивските депутати на левицата участваха в общоградските чествания на националния празник

/КРОСС/ „Да ни е честит празника, българи. На днешния ден България възкръсна", каза народният представител проф. Иво Христов пред паметника на Цар Освободител в Пловдив.

Той и пловдивските депутати от „БСП за България" Теодора Халачева, доц. Георги Йорданов, Димитър Георгиев и Георги Търновалийски днес се включиха в градските тържества по повод 140 години от Освобождението на България от турско робство.

Проф. Христов изтъкна, че за възкръсването си България е платила с кръв, страдания и петвековни унижения.

„Винаги трябва да помним, че България възкръсна като Лазар от гроба, защото се появи Христос от Север.

Ако не бяха те - руснаците, нас сега нямаше да ни има", посочи народният представител.

Теодора Халачева допълни, че българската благодарност към освободителите е искрена и автентична.

„Това личи от хората, които са днес тук пред паметника на Цар Освободител. Толкова много пловдивчани, семейства с деца, млади хора, понесли български трибагреник, развели руски флаг. Този дух и това присъствие са вълнуващи. Трети март е светиня, нека помни и пазим историята", призова най-младата парламентаристка.

„Днес тук и по всички бойни полета всеки камък нашепва за саможертвата на падналите за свободата, а вятърът носи от урва на урва имената на хилядите руски солдати и български опълченци", сподели народният представител Георги Търновалийски и подчерта, че Трети март е ден за историческа памет и празник на българското възкресение. „Да сведем глави пред онези, които загинаха за нас и ни завещаха свободата", призова и доц. Георги Йорданов. По думите му нашата мисия е да следваме техните завети, ръководейки се от любовта и дълга към Отечеството.

След официалната церемония на „Бунарджика" народните представители и общинските съветници Десислава Йорданова и доц. Ангел Иванов положиха цветя на Паметника на опълченците. Тържествата в Пловдив продължават, а в 18.30 часа пред ДНА ще има празнична заря.