Зарков за ЧЕЗ: Каквото и да си обясняваме, сделка от такъв характер не може да се случи без подкрепата на правителството
Секция: ПОЛИТИКА
04 Март 2018 13:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зарков за ЧЕЗ: Каквото и да си обясняваме, сделка от такъв характер не може да се случи без подкрепата на правителството

/КРОСС/ "Има хора и ние не знаем кои са, които се опитват и са на път да успеят да вземат една трета от електроразпределението на България, включително това, което захранва столицата и големите градове. Има хора, които се опитват да овладеят, и са на път да успеят, най-голямото енергийно предприятие в България, защото по оборот на средствата ЧЕЗ е именно такова". Това обяви пред БНР зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков по повод сделката за закупуването на „ЧЕЗ България" от фирмата „Инерком".

„Срещу това имаме абсолютно неадекватно правителствено действие в три етапа - продължи Зарков. - Първият е скатаване чрез подаване на оставка и опит един министър да поеме цялата отговорност и просто да се размине, второто е конспирация - някакви гадове, хипотетично, които искат да бутнат правителството. Уверявам ви, че бутането на правителството в момента не е основният проблем на страната. Основният проблем в момента е да се спре тази срамна сделка. И накрая - госпожа Гинка Върбакова за една седмица стана от персона нон грата, за която само, защото я познавате си подавате оставка, в правителствен агент, който след ден или два ще отиде в Чехия да защитава нашият интерес. Това е дебатът", допълни социалистът.

„Каквото и да си обясняваме, сделка от такъв характер не може да се случи без подкрепата на правителството", изтъкна Крум Зарков и отново призова пълно спиране на сделката, а не за влизане на държавата в нея.

"Ако държавата влезне като съдружник с тези неизяснени фирми и купувачи, тя ще легитимира тази сделка. Трябва да се направи точно обратното, държавата трябва да влезе в тази сделка, но преди това трябва да обясни, че тя не може да се случи така, както е започната, да започне една процедура отначало и тя да участва наравно с други, с достатъчно атрактивна оферта, за да си върне изцяло контрола върху електроразпределението в тази част от страната", допълни Зарков.