Пхенян обяви условията за прекратяване на ядрената си програма
Секция: СВЯТ
06 Март 2018 14:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пхенян обяви условията за прекратяване на ядрената си програма

/КРОСС/ Северна Корея е готова да се откаже от ядрените си оръжия, ако управлението на лидера Ким Чен-ун бъде гарантирано, съобщават световни агенции, позовавайки се на Сеул.

Представители от делегацията на Южна Корея, която бе на двудневна визита в КНДР, потвърдиха, че Пхенян е обявил, че няма причина да притежава ядрени оръжия, ако сигурността на държавата бъде гарантирана.

"Северна Корея ясно изрази намерението си за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, и ако няма военна заплаха, и сигурността на севернокорейския режим бъде гарантирана, те разясниха, че няма причина да притежават ядрени оръжия", обявиха от прессекретариата на държавния глава на Южна Корея.

КНДР е открита за провеждане на преговори за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров. Страната също така е изразила готовност за откровени разговори със САЩ по казуса.

Тоталитарната държава е обещала да не използва ядрени оръжия срещу Южна Корея. Пхенян ще прекрати ракетните и ядрени изпитания, както и други провокации, по време на преговорите.

Северна Корея се съгласи да прекрати ядрените и ракетни изпитания, докато се водят преговори. Обещава да не използва ядрени или конвенционални оръжия срещу Южна Корея, допълниха от Синия дом.

Южна Корея и Северна Корея са се договорили да проведат среща в края на април. Разговорите ще се проведат в граничното селище Панмунджом в демилитаризираната зона - на 53 километра северно от Сеул. На тях ще участват лидерите и на двете държави.

Подобни срещи между лидерите на двете държави бяха проведени през 2000 и 2007 г. в Пхенян.

Представител на Сеул разкри още, че двете държави са се съгласили да открият "гореща линия" между лидерите, за да се позволят по-тесни консултации и намаляване на напрежението на полуостров. Ким Чен-ун и Мун Дже-ин ще проведат първия си телефонен разговор преди третата среща на върха в края на април.

"Югът и Северът се съгласиха да открият "гореща линия" между лидерите, за да се позволят по-тесни консултации и намаляване на военното напрежение, също така се съгласиха да проведат първия си телефонен разговор преди третата среща на върха", подчертават от Синия дом.

Северна Корея е изразила надежда въпросът за съвместните военни учения между Южна Корея и САЩ да бъде разрешен щом ситуацията на Корейския полуостров се стабилизира.

Южна Корея ще предаде на САЩ посланието на КНДР.