Ученици от Стара Загора използваха термография за улавяне на топлинните потоци в училището им
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Март 2018 14:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ученици от Стара Загора използваха термография за улавяне на топлинните потоци в училището им

/КРОСС/ Демонстрацията беше част от отрит урок от образователната програмата на EVN България по енергийна ефективност в училищата.

Ученици от IV А клас от Начално училище „Димитър Благоев" в гр. Стара Загора използваха термография за улавяне на топлинните потоци в училището им. Това се случи на 6 март 2018 г. по време на открит урок от образователната програмата на EVN България „Часът на Иви и Енчо. Занимателни обучения за енергия и екология".

Откритият урок беше на тема „Къщата на бъдещето" като на децата беше представена информация за разумно използване на енергията в дома.

Експерти от EVN България запознаха децата с възможностите за откриване на енергийните загуби чрез заснемане с термографска камера. Децата се запознаха с ползите за това за всяко домакинство, както със снимки от термографската камера. Oткритият урок е по повод рождения ден на инициативата като децата получиха малки подаръци.

Термографско заснемане, което се предлага от EVN България, показва къде точно изтича топлинната енергия в дома и офиса. Подходящото време за нейното извършване са зимните месеци от ноември до март, когато външните температури са ниски и с помощта на инфрачервена камера невидимите за човешкото око топлинни потоци се улавят и преобразуват в цветове.

Гости на децата за открития урок бяха представители на община Стара Загора и Регионално управление на образованието (РУО) Стара Загора.

Провеждането на открити занимания е част от дългогодишната инициатива на EVN България, одобрена от МОН. Програмата „Часът на Иви и Енчо. Занимателни обучения за енергия и екология" се провежда за 9-та поредна учебна година и е насочена към ученици от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас. За 2017/18 г. тя се провежда в общо 57 училища в Югоизточна България за над 12 000 ученици.