Шефът на Амазон оглави рейтинга на най-богатите хора в света според Forbes
Секция: ИКОНОМИКА
06 Март 2018 20:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шефът на Амазон оглави рейтинга на най-богатите хора в света според Forbes

/КРОСС/ Шефът на компанията Amazon Джеф Безъс оглави тазгодишната класация на най-богатите хора на планетата на американското списание Forbes. Журналът е оценил състоянието му на 112 млрд. долара.

Само за 12 месеца акциите на Amazon са скочили в борсовата си цена с 59%. Така Безъс е станал по-богат с цели 39,2 млрд. долара и това е най-високият ръст в пазарната стойност на ценни книжа от 1987 г. насам, когато Forbes започна да оценява състоянието на милиардерите по света.

Предишният дългогодишен лидер - основателят на софтуерния гигант Microsoft Бил Гейтс, се е оказал вече на второ място в света със състояние от "само" 90 млрд. долара. Трети в престижната класация е шефът на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway Уорън Бъфет със състояние от 84 млрд. долара.

Общо списанието е преброило по света 2208 милиардери в долари, чието общо състояние достига умопомрачителната сума от 9,1 трлн. бакса - с 18% повече спрямо миналогодишния показател. Освен това в новия списък са влезли и 259 нови богаташи, които по-рано не са фигурирали в него.