Русначето, пострадало в Пампорово, излезе от кома
Секция: Здраве
07 Март 2018 11:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русначето, пострадало в Пампорово, излезе от кома

/КРОСС/ 5-годишното дете от Русия, което бе ударено от сноубордист и получи сериозна травма, излезе от кома, съобщиха за Дарик от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Момчето продължава лечението си в медицинско заведение в Русия, където е било транспортирано миналата седмица.

Руските медици са дали висока оценка за работата на своите колеги от Интензивно, отделни към Детска хирургия, към УМБАЛ "Св.Георги" - Пловдив, където близо месец се бориха за живота на детето и успяха да го изкарат от тежкото състояние, в което беше.

Инцидентът стана на 5 февруари по обяд,в района на писта „Снежанка 6", известна като „зелената писта". Вследствие на сблъсъка, детето бе с черепно-мозъчна травма и с опасност за живота. След като му бе оказана първа помощ от медиците в Смолян, то бе транспортирано за лечение в пловдивската болница.

От началото на зимния сезон спасителите от Планинската служба в Пампорово са се отзовали на 280 сигнала за помощ, като е забелязана тенденция травматизмът по белите писти по време на празниците да расте. Най-много инциденти са станали по Коледа и Нова година. Покрай националния празник 3 март, спасителите са се отзовали на осем сигнала за два дни. "Има повече туристи и инцидентите са повече, което е нормално, отбелязват спасители.

"Все пак ски спортът е опасен. Най-натоварената е „Снежанка 6" за начинаещи скиори, където има най-много хора. Общо взето може да се каже, че 80% от случаите са на нея", каза началникът на ПСС-Пампорово Димитър Масурски. Най-често, скиорите не преценяват способностите си.

„Неправилен избор на пистата, след това прекалено много хора като се съберат в един момент, има участъци, в които пистата става тясна и се създават предпоставки за травми. Общо взето не се спазва скиорският кодекс най-вече, който казва ясно, че скиорът трябва да пази спускащият се пред него", добави още Масурски.

В Пампорово инцидентите са значително по-малко в сравнение с големите курорти. Една от причините за това са мобилните ски патрули, които следят за сигурността. Те могат да блокират лифт картата и да изведат от ски зоната нарушителите.