Вицепрезидентът подкрепи инициативата „Посланик за един ден“
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Март 2018 13:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вицепрезидентът подкрепи инициативата „Посланик за един ден“

/КРОСС/ В навечерието на Международния ден на жената вицепрезидентът Илияна Йотова връчи сертификати на победителките в инициативата „Посланик за един ден", организирана от посолството на Великобритания в София.

Церемонията се проведе в Многофункционалната зала - Библиотека в сградата на президентската администрация. Участничките, на възраст между 15 и 18 години, от различни градове в България, представиха в кратки текстове своите предложения за напредък в борбата за равенство между половете.

Своя победителка избраха жени-посланици на девет държави - Кралство Великобритания, Република Бразилия, Република Финландия, Държавата Израел, Кралство Мароко, Република Южна Африка, Република Азербайджан, Република Хърватия, Кралство Нидерландия.

Вицепрезидентът отбеляза важността и актуалността на огромния проблем за неравнопоставеността между жените и мъжете, като цитира доклад на Световния икономически форум, според който ще са необходими 200 години, за да се постигне паритет във всяко отношение между двата пола.

„Но имаме и добрите примери - жени-президенти, вицепрезиденти, министър-председатели, ръководители на световни организации и компании", заяви Илияна Йотова.

Отличените есета засягат проблеми като неравното заплащане, разделението на „мъжки" и „женски" професии, съществуващата все още традиция с уредените бракове, неравния достъп до качествено образование. Илияна Йотова разказа за нелеката съдба на пакистанското момиче Малала Юсуфзай, което активно се бори за правото на образование и бе удостоено с Нобелова награда за мир.

„Едно дете, един учител, една химикалка и една книга могат да променят света. Образованието е единственото решение", цитира думите на Малала вицепрезидентът.

Вие сте отличен посланик на правата на жените - с тези думи британският посланик Ема Хопкинс благодари на вицепрезидента Илияна Йотова за подкрепата й за инициативата.