Учените в паника: Невиждано топла зима в Арктика
Секция: Наука
07 Март 2018 19:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учените в паника: Невиждано топла зима в Арктика

/КРОСС/Приключилата зима в Арктика е била безпрецедентно топла, съобщи Ройтерс позовавайки се на американския Национален център по снеговете и ледовете. Плаващият лед в Арктика е рекордно малко за това време на годината, като има доста открити пространства, където досега дебел слой лед е покривал водата.

Учените казват, че случващото се е заради порочния кръг, породен от глобалното затопляне, което предизвика силни ледени бури в Европа и американския североизток.

Зимата, която в Арктика е от декември до края на февруари, тази година е била толкова топла, че най-северната метеорологична станция в Гренландия - най-близката до Северния полюс, отчете повече от 60 часа над нулата през февруари.

Преди тази година, температурата се е качвала над нулата през февруари само два пъти и за много кратко.Тази температура в Кейп Морис Джезъп - най-северната точка на Гренландия, е характерна по-скоро за май.

Аномалията се прояви на повече от едно място. В Бароу, Аляска, температурата през февруари беше с 10 градуса по Целзий над нормалното, а за цялата зима средната стойност е 7,8 градуса Целзий на нормалното. Арктическите метеорологични станции отчетоха средно 4,9 градуса Целзий над нормалното за приключилата зима. През февруари арктическият морски лед е покривал 13,9 милиона км - със 150 000 кв. км по-малко от миналата година.