Антониу Гутериш: Дискриминацията на жените е най-големия проблем на нашето време
Секция: СВЯТ
08 Март 2018 10:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Антониу Гутериш: Дискриминацията на жените е най-големия проблем на нашето време

/КРОСС/ Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш определи дискриминацията срещу жените като най-големия проблем на нашето време. Международната общност трябва да преодолее сериозни препятствия в борбата срещу дискриминацията и експлоатацията на жените, отчете Гутериш в послание по случай Международния ден на жената, 8 март, съобщава ''ТАСС''.

Той подчерта, че постигането на равенство между половете, а също и разширяване на правата и възможностите на жените, "е незавършена задача на нашето време и най-големия проблем в областта на човешките права в днешния свят".

Гутериш обърна специално внимание на мащаба на разпространението на сексуалните посегателства срещу жените на работните и обществените места, и у дома, дори в страни, които се гордеят със своите постижения в областта на равенството между половете:

"Живеем в свят, доминиран от мъжете, с култура, доминирана от мъжете. Това важи и за правителствата, обществените администрации, частния сектор, но и в международните организации като ООН. Централният въпрос за половото равенство е въпросът за властта.

Затова овластяването на жените е най-важната ни цел. За да стане това овластяване реалност в ООН направих равенството наша основна цел за реформа. Вече достигнахме равенство във висшия ръководен състав - най-високото административно ниво в ООН. Скоро ще го постигнем и на ниво държавни лидери в ООН.

Но целта ни е да имаме равенство в цялото ООН. Това ще бъде важен инструмент за нас, за да можем да се преборим със сексуалната експлоатация и злоупотреба с нулева толерантност. Да се борим със сексуалния тормоз и да сме сигурни, че сме създали организация, в която мъжете и жените могат да работят заедно в пълно равенство, за да допринесат за свят, в който жените и мъжете могат да бъдат в пълно равенство. "