Най-старата болница в Северозападна България - хроника на едно предизвестено сгромолясване
Секция: Здраве
08 Март 2018 12:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-старата болница в Северозападна България - хроника на едно предизвестено сгромолясване

/КРОСС/През тази седмица кардиологичното отделение на врачанската болница, най-голямата в Северозападна България, спря да работи временно, съобщава ''БНР''.

От началото на следващата седмица под въпрос е и звеното за инвазивна кардиология. За запазването на тази съвременна и високоспециализирана медицинска дейност се работи активно, увериха от ръководството на лечебното заведение.

Орлин Цветков, изпълнителен директор на болницата:

"Голяма част от лекарите напуснаха през последните седмици и няма възможност за попълване на работните графици, затова отделението временно преустанови дейността си, за което сме уведомили РЗОК, Районния център по здравеопазване и Спешния център, за да може да се подсигури достъп на пациенти с такива заболявания и да се насочат към други лечебни завадения".

Тенденцията на отпадане на важни за болницата отделения силно смущава медицинския персонал.

В началото на следващата седмица спира да работи и звеното за инвазивна кардиология. Досега тази дейност се осъществяваше от дружеството "Медика Кор". За оттеглянето му причините са няколко, посочи изпълнителният директор доц. д-р Кирил Панайотов.

"На първо място е натрупаният дълг на болницата към звеното в размер на 1,6 млн. лева. Заради запорите от други дружества "Медика Кор" трудно получава дължимото за лекувани пациенти, а те са средно по 150 души на месец", поясни доц. Панайотов.

Оздравителният план за врачанската болница, предложен от Министерство на здравеопазването, работи и вече са изплатени пълните заплати на работещите за декември, съобщи на блиц парламентарния контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев:

"Проблемът идва до инвазивната кардиология, където и апаратурата, и персоналът, който работи, е свързан с частната болница. Министерството на здравеопазването е готово във всеки един момент да закупи ангиограф, т.е. апаратурата, която е необходима за инвазивната кардиология. Обаче хората, които работят вътре, може би, под въздействието на собственика на сегашната апаратура искат да напуснат държавната болница. Това е проблемът - в кадрите.

Това, което искаме още следващата седмица, е да се срещнем със собственика на частната болница, за да можем да го убедим, че тази болница има нужда от това отделение и да не подклажда работещите, още повече че дори той да регистрира такова отделение в частната болница, той няма да може да получава пари от НЗОК през 2018 година.

И тогава излиза, че единственият шанс за хората, които трябва да се лекуват от този регион, е монтанската болница". Ананиев допълни, че здравното министерство ще настоява за среща със собственика на частното лечебно заведение във Врачанската болница, за да го убеди в закупуването на новата апаратура.