Момчил Неков обсъди с министрите на икономиката и земеделието казуса за защита на българското кисело мляко
Секция: ИКОНОМИКА
08 Март 2018 14:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Момчил Неков обсъди с министрите на икономиката и земеделието казуса за защита на българското кисело мляко

/КРОСС/ Евродепутат Момчил Неков проведе срещи с министъра на икономиката Емил Караниколов и министъра на земеделието Румен Порожанов във връзка с казуса за защита на българското кисело мляко и други традиционни наши продукти, като българско сирене и кашкавал.

След присъединяването на България към ЕС, всички български хранителни продукти с географски означения е можело да бъдат защитавани единствено съобразно европейското законодателство и схеми.

България обаче близо десетилетие е поддържала паралелен регистър, поради това че е страна по т.нар. Лисабонска спогодба за закрила на наименованията за произход и тяхната международна регистрация, който включва и тези български храни.

Това е нарушение на европейското законодателство. В момента срещу страната ни се готви наказателна процедура.

Неков запозна министрите с питанията, които вече е отправил към Европейската комисия, а именно: Каква е формулата, по която се изчисляват глобите, какъв ще е евентуалният им размер и има ли заведена такава процедура срещу други държави-членки, които поддържат свои продукти в регистър по Лисабонската спогодба и не са ги защитили, като географски означения.

При отделните разговори и с министъра на икономиката, и с министъра на земеделието е договорено и постигнато единно мнение, че по въпроса трябва да се действа бързо и да защитим българските традиционни продукти.

Момчил Неков се ангажира с подкрепа и съдействие по казуса на европейско ниво.

Към момента Гърция е защитила над 100 продукта по европейската схема, включително гръцкото сирене „Фета", а ние имаме само 2 защитени продукта - българското розово масло и горнооряховски суджук.