Софийската филхармония с комплименти за дамите в публиката на 8 март
Секция: КУЛТУРА
08 Март 2018 15:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Софийската филхармония с комплименти за дамите в публиката на 8 март

/КРОСС/ Три дами и един джентълмен се срещат на сцената на зала "България" на 8 март: Беатриче Венеци, Лили Богданова, Клара Шуман и Чайковски. Програмата представя две от най-прочувствените произведения на световната класика - Концерт за пиано и оркестър в ла минор на Клара Шуман и Четвърта симфония на Чайковски.

За първи път на пулта пред Софийската филхармония ще застане италианката Беатриче Венеци. Най-младата жена-диригент на Италия е родена в града на Пучини - Лука. Завършва Консерваторията в Сиена с пиано и дирижиране в Консерваторията "Джузепе Верди" в Милано с пълно отличие.

Скоро след това става асистент на маестро Олег Каетани и на маестро Джон Акселрод. Симфоничния си дебют като диригент прави през 2012 г. Истинска звезда в родна Италия, Беатриче Венеци вярва в бъдещето на класическата музика, обича да експериментира и да провокира вниманието на публиката, отворена е към иновациите в изкуството и към съвременната музика. Днес Беатриче Венеци е главен диригент на Младежкия оркестър "Скарлати" в Неапол и помощник-диригент на Младежкия оркестър на Армения.

Лили Богданова завършва Националното музикално училище "Л. Пипков" в класа на Емилия Канева, след което продължава обучението си в Националната музикална академия "Проф. П. Владигеров" при проф. д-р Борислава Танева. През 2015/16 г. учи в музикалния институт "В. Белини", Катания, Италия с преподавател Даниеле Петралия.

Понастоящем Лили е студентка в една от най- престижните музикални академии в света - Висшето училище по музика "Ханс Айслер" в Берлин, в класа на проф.Елдар Неболсин. Носител е на наградата на Алегро Виваче, "Млад музикант на 2014 година", както и на още многобройни призове от международни конкурси в България, Италия, Мароко, Англия, Чехия и др. През 2014 г. издава първия си компакт-диск " Момичето с ленените коси". Концертира като солов и камерен музикант, както и като солистка на оркестри в Европа, Америка и Азия.

Клара Шуман е една от малкото жени-композитори със значими произведения. Звезда на своето време и съпруга на Робърт Шуман. Клара композира Концерта за пиано и оркестър в ла минор едва 15-годишна. По-късно губи увереността си като композитор и се фокусира върху кариерата си на пианист. Свири на сцена близо 60 години. Близка приятелка с Брамс, тя популяризира музиката му сред широката публика.

"Единственото спасение от душевната мъка е работата." пише Чайковски в писмо до своя близка по повод работата си над своите произведения. Четвъртата му симфония е първата в историята на руската музика симфония, съпоставима с произведенията на Бетовен и идеята на неговата Пета симфония - "от мрак към светлина." И въпреки че премиерата ѝ в Москва през 1878 г под диригентството на Николай Рубинщайн не е особено успешна, следващите изпълнения превръщат симфонията в безапелационен фаворит на меломаните в цяла Европа.

В концерта, посветен на деня на жената, Софийската филхармония е подготвила комплимент за всички дами в зала.