Драгомир Стойнев: Държавата да е единствен собственик на ЧЕЗ без партньори
Секция: ПОЛИТИКА
09 Март 2018 08:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Драгомир Стойнев: Държавата да е единствен собственик на ЧЕЗ без партньори

/КРОСС/ Нови скандали се разразиха в четвъртък в парламента заради продажбата на ЧЕЗ.
Този път споровете стигнаха дори до името на Моника Станишева и съпруга й - председателят на европейските социалисти Сергей Станишев. Отново заваляха обвинения за това кой стои зад Гинка Върбакова.

„БСП не може да се ангажира с бизнес делата на когото и да било. Право на Моника Станишева е да се защити, ако това не е истина. Това просто бе поредният опит на ГЕРБ да се опитат да избягат от този скандал, който се превърна в международен", коментира в „Здравей, България" депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

Неговото име също беше споменато като министъра в кабинета „Орешарски", по време на когото е имало оферти от страна на ЧЕЗ към държавата.

„Това е още един опит ГЕРБ да прехвърлят горещия картоф към опозицията. Официални разговори по темата за придобиването на ЧЕЗ не е имало. Компанията по наше време не се продаваше. Лично аз, а и БСП продължаваме да имаме желанието дружеството да бъде придобито от страна на българска държавна компания. Това, което се случва в момента, е скандално. Гинка Върбакова представлява държавата в Чехия", каза още Стойнев.

„Или държавата влиза сама и става единствен собственик на ЧЕЗ, или не влиза в партньорство с г-жа Върбакова", уточни той.

„ГЕРБ плашат хората, че едва ли не говорим за национализация. БСП не казва това. Държавата е изцяло на пазарен принцип и като пазарен играч се съревновава с частни субекти и предлага конкретна цена. Това е модерната икономика, която ние предлагаме", обясни депутатът от БСП.

По думите му няма нищо лошо в това държавата да придобие дадено ЕРП, стига то да се управлява на пазарен принцип с мениджърски екип, без партийни назначения. Според него се внушава, че държавата е лош стопанин, а това не е така.