Каталунските сецесионисти предложиха нов референдум и паралелно правителство в Белгия
Секция: СВЯТ
09 Март 2018 09:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Каталунските сецесионисти предложиха нов референдум и паралелно правителство в Белгия

/КРОСС/Основните сепаратистки партии в Каталуния предложиха провеждането на нов референдум в испанската автономна област за бъдеща конституция на провъзгласената през октомври „Каталунска република", която не се осъществи, пише The Brussels Times.

Освен това, след проведените консултации на местния парламент в четвъртък, те предлагат формирането на паралелно каталунско правителство в Белгия, което да бъде оглавено от отстранения президент на автономната испанска област Карлес Пучдемон, който е в самоналожено изгнание в Брюксел, след като провъзгласи независимостта на областта на 27 октомври 2017 година.

Изданието коментира, че предложението е плод на няколкоседмични преговори между основните сепаратистки партии - „Заедно за Каталуния" на Пучдемон и „Републиканското ляво на Каталуния".Остава то да бъде ратифицирано от „Кандидати за народно единство" - малка, сепаратистка и екстремно-лява партия.

Споразумението предвижда започването на процес на участие, за да се дефинират контурите на независимата Каталуния, който да завърши с проект за бъдеща конституция на Република Каталуния. „Този процес ще завърши с референдум, в който гражданите ще гласуват за всеки параграф. Тази консултация без съмнение ще бъде описвана от Мадрид като "незаконна", като референдума за самоопределение от 1 октомври, който беше помрачен от полицейското насилие".

Сепаратистите също така обещаха да създадат "свободно пространство в изгнание" в Белгия и органът "частно право", председателстван от Пучдемон. Неговата роля би била "да благоприятства интернационализирането на каталунската кауза и да се развива Каталунската република в сътрудничество с правителството в Барселона".
"Каталонският кауза се появява днес като справедлива причина за всички хора, които искат да бъдат свободни", се казва в текста на споразумението.