Антон Кутев: Как при всички възможности, които има България, от водещи в света, сме последни на олимпиадата?
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Март 2018 13:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Антон Кутев: Как при всички възможности, които има България, от водещи в света, сме последни на олимпиадата?

/КРОСС/Как се получава така, че при всички възможности, които България има, да стигнем до ситуация, в която години наред имаме нулеви резултати от олимпиадата? От една от водещите нации в спорта, в света, се превърнахме в една от последните". Това попита зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Антон Кутев по време на парламентарния контрол към министъра на спорта Красен Кралев. Той подчерта, че в наскоро приключилите олимпийски игри България не взе нито един медал.

„Това не се случва за първи път. Тенденциите и в зимните, и в летните олимпийски игри са едни и същи", допълни той. Като пример посочи- Москва през 1980 година, където имаме 40 медала и сме на трето място в света. „През 1976 година сме 7-ми в света. На последните олимпийски игри вече сме на 65 място", подчерта Кутев.

Народният представител подчерта, че имаме няколко много силни зимни курорти. „Условията за тренировки и развитието на тези спортове е въпрос на държавна политика", посочи той. По неговите думи по време на последните три олимпийски игри управлява ГЕРБ. „Този резултат не е само от последните 9-10 години, но какви са политиките, които министерството ще предприеме оттук-нататък, за да можем на следващите игри да имаме различни резултати от тези?", попита той и припомни, че министър Кралев е втори мандат и би трябвало вече да носи отговорност.

Кутев подчерта, че имаме добри условия за зимни спортове. Пример за една от олимпийските дисциплини е ски-бягане. „За него дори не трябва голяма инвестиция. Не е необходима само инфраструктура. Има и други неща, които трябва да се направят", категоричен е той. Антон Кутев припомни, че преди е имало масов спорт и всички деца са тренирали.

„Това е нещо, което не се случва в момента. Ролята на държавата е от ключово значение за няколко области в живота на хората - енергетика, инфраструктура, но и спорта", каза още зам.-председателят на ПГ на „БСП за България".