Хакери са откраднали документи за Brexit от германското външно министерство
Секция: ЛЮБОПИТНО
10 Март 2018 17:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хакери са откраднали документи за Brexit от германското външно министерство

/КРОСС/ Хакерите, които са атакували сървърите на германското правителство, са откраднали протокола от консултациите на Европейския съюз и Великобритания за Brexit, а също така документи от преговорите на ЕС с Украйна и Беларус, съобщава „Шпигел Онлайн", цитиран от БГНЕС.

По информация на изданието хакерите са откраднали 6 документа. Уточнява се, че първо са откраднали материалите за Brexit, при това атаката срещу сървъра с документите за Украйна и Беларус е била осъществена под контрола на правоохранителните органи, които съзнателно не са блокирали достъпа до тези документи, тъй като в тях не е имало секретна информация.

В края на февруари стана известно за внедряването на кибершпиони в сървъра на министерствата на външните работи и отбраната. Пострада правителствената мрежа Бон-Берлин, което се смята за добре защитена. Хакването е било извършено в края на 2016 г., а открито в края на 2017 г. Германия е научила за проблема благодарение на помощта на партньорска служба за сигурност.

Специалистите обвиняват за проникването хакерската група Turla, известна също така под името Snake. Германските власти твърдят, че тя работи с руските служби за сигурност.

„Шпигел Онлайн" съобщава също така за нова хакерска атака в Германия - този път срещу Федералната административна служба, която е на подчинение на министерството на вътрешните работи. В резултат на това на 8 март е била изключена намиращата се в тестови стадий подробна система за отчет на личните данни на пътуващите със самолети. Тя трябваше да бъде въведена в съответствие с директивите на ЕС за борбата с тероризма.