Въведоха неделната забрана за пазаруване в Полша
Секция: ЛЮБОПИТНО
11 Март 2018 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Въведоха неделната забрана за пазаруване в Полша

/КРОСС/ Полски закон, забраняващ почти цялата търговия в неделя, влиза в сила, големите супермаркети и повечето търговци на дребно затвориха за първи път, откакто са въведени законите за либерални пазари през 90-те години след рухването на комунизма, съобщава "Гардиън".

Законът е предложен от профсъюза "Солидарност", който счита, че служителите заслужават почивни дни в неделя и са намерили подкрепа на консервативната и про-католическата управляваща партия "Право и справедливост".

Влиятелната католическа църква, към която принадлежат повече от 90% от поляците, приветства промяната.

Новият закон в началото забранява търговията в две недели от месеца, след което до три недели през 2019 г. и накрая всички недели през 2020 г., освен седем изключения преди Великденските и Коледните празници.

Опозиционни партии разглеждат промяната като атака срещу търговската свобода и предупреждават, че това ще доведе до загуба на работни места и по-специално до проблеми за студентите, които могат да работят само през почивните дни.

Обединението на синдикатите All-Poland също се противопоставя, като твърди, че това ще принуди служителите да работят повече часове в петък и събота и че работата ще бъде по-трудна, защото ще има повече клиенти. В Унгария, друга бивша комунистическа страна, забраната за търговията в неделя, наложена през 2015 г., беше толкова непопулярна, че властите я отмениха следващата година.

На други места в Европа обаче, включително Германия и Австрия, хората отдавна са свикнали с деня за търговска почивка и оценяват времето, което се освобождава в полза на семейството и приятелите им.

Всеки, който нарушава новите правила, се наказва с глоба до 100 000 злоти, а повторните нарушители могат да бъдат осъдени и със затвор. "Солидарност" призова хората да докладват нарушителите на Националната инспекция по труда.