Студенти от Русенския университет посетиха диспечерския център на Електроразпределение Север
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Март 2018 11:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Студенти от Русенския университет посетиха диспечерския център на Електроразпределение Север

/КРОСС/ На 8 март Центърът за управление на мрежата на Електроразпределение Север в Русе отново посрещна група студенти от Русенски университет „Ангел Кънчев". Младежите, обучаващи се по специалност „Електроенергетика и електрообзавеждане", имаха възможността да се запознаят с работата на диспечерския център на електроразпределителната компания, обслужваща Североизточна България.

Регионалният старши диспечер на Електроразпределение Север направи пред бъдещите енергетици и техния научен ръководител доц. д-р инж. Константин Коев презентация за професията на диспечерите и функционирането на специалното оборудване. На четвъртокурсниците бе представен реда, по който се управлява електроразпределителната мрежа в областите Русе и Разград и бе разяснена еднолинейната диспечерска схема на електроразпределителните мрежи в региона.

Най-впечатляващият за студентите момент от практическия урок бе автоматизираната система за телеуправление и телемеханика и системата за снемане на данни в реално време, които осигуряват възможност за дистанционен контрол и администриране на съоръженията от електроразпределителната мрежа на територията на двете области.

Посещението на студенти, обучаващи се в сферата на енергетиката, в диспечерските центрове на Електроразпределение Север и съоръженията, собственост на компанията, е част от дългогодишна традиция за посрещане на бъдещите специалисти в реални работни условия. През април е планирано посещение на групата студенти и в най-значимото за региона съоръжение - подстанция Център в Русе.

Организираните съвместно с висшето учебно заведение в Дунавския град визити в обекти на Електроразпределение Север дават възможност на бъдещите енергетици да подкрепят теоретичната си подготовка с полезни практически познания и да се запознаят от първо лице с някои специфични за електроразпределителната мрежа в региона особености.