Борисов в Скопие: Тук сме да почетем тези, които не са се измъкнали от нацистката машина
Секция: ПОЛИТИКА
12 Март 2018 12:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов в Скопие: Тук сме да почетем тези, които не са се измъкнали от нацистката машина

/КРОСС/ "В събота в една от най-големите синагоги в Европа имаше тържество, в което бяха представители на еврейските общности. Българският народ заслужава голямо уважение, разбира се много скърбим и затова днес сме тук". Това заяви премиерът Бойко Борисов в Скопие, където днес заедно с македонския си колега Зоран Заев участва във възпоменателна церемония по повод 75-та годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония в нацистките концентрационни лагери.

"Не трябва да забравяме всеки човешки живот, преди 20 години на Балканите се разиграха не по-малко кръвопролитни събития. Смисълът, освен да се преклоним пред убитите, е да изведем и изводи, че на Балканите трябва да работим заедно, народите ни да живеят щастливо", добави Борисов, цитиран от "24 часа". "Никога да не го забравяме, но да остане в историята. Ако сегашните политици допуснем такива събития, значи сме много глупави".

"Светла им памет, не сме ги забравили, те са в нашето съзнание. Затова сме дошли да почетем тези, които не са се измъкнали от нацистката машина. Благодаря за това, че сме тук", завърши речта си той.

Бойко Борисов е първият български министър-председател, който участва в честването на годишнината от депортацията на евреите от днешна Република Македония. В Скопие като част от официалната делегация на София той е придружаван от представители на еврейската общност в България.