Румен Радев изрази интереса на България за активизиране на диалога с държавите от Азия
Секция: ПОЛИТИКА
12 Март 2018 17:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев изрази интереса на България за активизиране на диалога с държавите от Азия

/КРОСС/ Президентът Румен Радев изрази днес интереса на България за активизиране на политическия диалог, икономическото и инвестиционно сътрудничество с държавите от Азия на работна среща с дипломатически представители от азиатските държави у нас.

В срещата, организирана от посланика на Република Корея Шин Бу-нам, участваха посланиците на 13 държави от Арабския и от Азиатско-тихоокеанския регион - на Държавата Палестина, Социалистическа република Виетнам, Република Индонезия, Ислямска република Пакистан, Монголия, Кралство Саудитска Арабия, Япония, Ливанската република, Република Казахстан, Ислямска република Афганистан, Ислямска република Иран и Република Ирак.

По думите на президента благоприятни предпоставки за това са дългогодишните приятелски връзки на България с тези държави, както и политиката на Европейския съюз на тясно ангажиране с региона.

Според Румен Радев България трябва да си постави за цел привличането на стратегически бизнес партньори в приоритетни за страната ни инфраструктурни, енергийни, транспортни и други проекти; осигуряване на благоприятни условия за излизането на български стоки и услуги на пазарите в региона.

„В рамките на българското председателство на Съвета на ЕС продължаваме активно да допринасяме за формирането на политиката на ЕС по отношение на страните от Азиатско-тихоокеанския регион, който е ключов за растежа на световната икономика, влияе все по-сериозно върху динамиката на международните процеси и включва важни стратегически партньори на ЕС и членове на влиятелни регионални и международни организации", заяви на срещата Румен Радев.

Държавният глава подчерта също така, че държавите от Азия са все по-значим фактор в световната политика, икономика и финанси и играят важна роля за мира и стабилността.

Президентът открои посещенията на високо и най-високо равнище в България през последните месеци - първото посещение на японски премиер Абе през януари т.г. , визитата на южнокорейския премиер Ли Нак-йон на 25 октомври 2017 г., държавното посещение на Емира на Катар през миналата седмица, както и визитите на външните министри на Саудитска Арабия, Иран и др.

Румен Радев беше категоричен, че взаимното доверие и политическия диалог не съответстват на равнището на търговско-икономическия и културно-образователния обмен с България.

Президентът припомни и активните връзки на страната ни с държавите от Азия, изградени благодарение на десетки хилядиа български специалисти, които десетилетия наред са работили в много от тези страни, хилядите студенти, завършили своето образование у нас, които в момента заемат достойни позиции в своите държави, както и създадената със съвместни усилия солидна договорно-правна база и институционална рамка на взаимните връзки.

По време на срещата държавният глава Румен Радев беше поканен от посланиците да бъде патрон и да открие фестивала на Азиатските държави в София през май т.г.