ООН: Във Финландия хората са най-щастливи
Секция: ЛЮБОПИТНО
14 Март 2018 09:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ООН: Във Финландия хората са най-щастливи

/КРОСС/ Финландия оглави тази година класация на ООН на държавите, където хората са най-щастливи, предаде Ройтерс. Норвегия и Дания са на второ и на трето място в петия годишен Доклад на ООН за щастието по света.

Скандинавските страни традиционно окупират челните позиции в класацията, изготвяна по случай Международния ден на щастието, 20 март. Миналата година първа бе Норвегия, а по-миналата - Дания.

Челната десетка за 2018 г. допълват Исландия, Швейцария, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Швеция и Австралия. Класацията е основана на фактори като средната продължителност на живота, социалната подкрепа и корупцията. Тази година за първи път в уравнението са включени и мигрантите.

Един от авторите на доклада, почетният професор по икономика в Университета на Британска Колумбия Джон Хелиуел, определи като най-поразителната констатация тази година "забележителната съгласуваност между щастието на имигрантите и местните" хора. "Тези, които се преместват в по-щастливи страни печелят, а онези, които отиват в по-малко щастливи страни - губят", обобщи той.

Мейк Викинг, главен изпълнителен директор на копенхагенския Институт за изследване на щастието, коментира, че разликите в щастието на мигрантите "показват, че условията, в които живеем, са от важно значение за нашето качество на живот, че щастието не е само въпрос на избор".

Щастието в обществото изглежда е "заразно", отбеляза Хелиуел.

Викинг обясни челните позиции на скандинавските страни с това, че те създават подходящи условия за добър живот. Техните жители се радват на достатъчно лична свобода и социална сигурност, които надделяват над факта, че те плащат едни от най-високите данъци в света, отбеляза той.

Викинг обобщи, че скандинавските страни "са добри в това да превръщат богатството в благосъстояние".

Съединените щати са отстъпили от 14-о на 18-о място. Авторите на доклада обясняват това с няколко фактора - влошаването на кризата в здравеопазването, епидемията от затлъстяване, големия брой наркозависими и страдащи от психически разстройства. Те отчитат и по-голямото неравенство в доходите в сравнение с други богати страни.