По искане на Цацаров закриват фондация, незаконно финансирала партия
Секция: ПОЛИТИКА
14 Март 2018 12:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
По искане на Цацаров закриват фондация, незаконно финансирала партия

/КРОСС/ Искането на главния прокурор Сотир Цацаров за прекратяване на фондация, незаконно финансирала политическа партия, е уважено от съда. С решение от 13 март, Пловдивски окръжен съд прекратява Сдружение с нестопанска цел "Асоциация Бату платформ".

На 20 октомври 2017 г. главният прокурор внесе в Окръжен съд - Пловдив искова молба за прекратяване на Сдружение с нестопанска цел "Асоциация Бату платформ", чрез която незаконно е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическата партия ДОСТ, заради извършване на дейност, която противоречи на Конституцията, на законите и на добрите нрави.

Главният прокурор поиска прекратяване на фондация, финансирала незаконно политическа партия

Според главния прокурор дейността на Сдружение "Асоциация Бату платформ" Кърджали е несъответна на императивната забрана от Изборния кодекс, тъй като чрез нея е осигурено финансиране на предизборната кампания на политическа партия ДОСТ с анонимно дарени средства в размер на 100 000 евро с неустановен произход, което е нарушение на Изборния кодекс.

Тази дейност отговаря и на признаците от обективна страна на престъпния състав от Наказателния кодекс. Получаването на парични средства от анонимен източник от чужда държава и разходването им с цел агитация и склоняване на български граждани да упражнят избирателното си право в полза на определена политическа партия е нарушение на Конституцията на Република България.

Решението е неприсъствено, не подлежи на обжалване и е влязло в законна сила на 13 март.

Припомняме, на 20 октомври политическа партия ДОСТ заяви, че не е финансирана от фондация "Асоциация Бату платформ". Това се посочва в позицията на партията, разпространена малко след като от прокуратурата съобщи, че главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от Кърджалийския окръжен съд прекратяване на дейността на сдружение с нестопанска цел "Асоциация Бату платформ" гр. Кърджали.

Припомняме, според събраните доказателства, на 14 март 2017 година сдружението е получило паричен превод от 100 000 евро. Наредител на превода е турската банка TURKKIYE VAKIFLAR BANKASI, без данни за субекта на преведената сума. Парите са използвани за купуване на хранителни продукти - захар, брашно, ориз, макарони и др.

ПП ДОСТ отрече да е свързана с фондация „Асоциация Бату платформ"

Пакетите са били разнесени до различни населени места в България - Пловдив, Гоце Делчев, Търговище, Силистра, Добрич, Бургас, Смолян, Хасково, Шумен, Павел баня, Сливен, Дулово, Русе, Омуртаг и Ботевград.

Разследването против политическите права на гражданите бе ръководено от Окръжна прокуратура - Добрич, тъй като там са открити пакетите. Организацията по складирането и разнасянето на хранителните продукти е направена от членове на сдружение "Асоциация Бату платформ" - Кърджали. Активното са участвали членове и симпатизанти на политическата партия ДОСТ.