Момчил Неков обсъди с експерти двойното качество на продуктите в ЕС при откриването на Центъра за качеството на храните в Страсбург
Секция: ИКОНОМИКА
14 Март 2018 14:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Момчил Неков обсъди с експерти двойното качество на продуктите в ЕС при откриването на Центъра за качеството на храните в Страсбург

/КРОСС/ Българският евродепутат Момчил Неков беше специален гост на лансирането на Център за знания за измамите с храни и качеството на храните снощи в Страсбург. Новото звено ще бъде управлявано от Съвместния изследователски център и ще бъде финансирано изцяло от Европейската комисия /ЕК/.

Центърът за знания за измамите с храни и качеството на храните в Страсбург бе открит от еврокомисарят по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич.

Момчил Неков обсъди с директора на отдел „Здраве, потребители и референтни материали" към Съвместния изследователски център към ЕК г-жа Елке Анклам, въпроса с изследването на храните, както и Становището за „Двойното качество на продуктите на единния пазар", което той внесе в Европейския парламент. Българският евродепутат обсъди препоръката си през 2018 г. да бъдат проведени и финализирани анализите относно хранителните продукти в различните държави членки, за които ЕК отпусна 2 милиона евро.

Елке Анклам увери Неков, че в момента се работи по методологията за изследване на храните, като се очаква тя да бъде финализирана и обявена до края на април.
„Паралелно с това ще започнат проучванията на продуктите в държавите членки, като ще направим каквото е в нашите компетенции през 2018 година да завършим изследванията", уточни Анклам.

Неков изрази притесненията на европейските граждани, от това че има различни продукти в различните държави членки и заяви, че с внесеното становище за „Двойното качество на продуктите на единния пазар" в ЕП настоява практиката „еднаква марка, еднакъв продукт, различно съдържание" да бъде прекратена.