Честване Деня на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия в Асеновград
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Март 2018 19:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Честване Деня на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия в Асеновград

/КРОСС/ На 13 и 14 март в гарнизон Асеновград се проведoха тържества, посветени на Деня на Ракетните войски и артилерията на Българската армия, 105 години от овладяването на Одринската крепост и 90 години от създаването на Четвърти артилерийски полк.

Вчера, 13 март, командирът на полка полковник Лъчезар Мишев награди отличили се военнослужещи и цивилни служители от формированието. По-късно на строевия плац се проведе ритуал „Полагане на военна клетва" с новоназначените войници. Пред паметника на загиналите артилеристи в Балканската и Междусъюзническата войни от 1-во и 3-то планински отделения на 3-ти Планински артилерийски полк бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност от името на кмета на община Асеновград, председателя на общински съвет и от командването и личния състав на полка. Венци и цветя бяха поднесени и от общинската организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, а така също и от представители на бизнеса в града.

Свещеници от Асеновградската духовна околия отслужиха празничен молебен пред параклис „Свети Георги Победоносец", намиращ се в казармения район на 4-ти артилерийски полк.
Днес, 14 март, мероприятията продължиха на площад „Академик Николай Хайтов" с изпълнение на военни маршове от представителния духов оркестър на Военновъздушните сили.
Заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов прие строя на полка. В словото си командирът на полка полковник Мишев отдаде дължимото на българската артилерия и направи кратка ретроспекция на развитието на 4-ти полк през цялата му деветдесетгодишна история. За проявен висок професионализъм и във връзка с празника с предметни награди бяха наградени военнослужещи от министъра на отбраната, началника на отбраната и командира на Сухопътните войски.

Полковник Лъчезар Мишев беше награден от името на министъра на отбраната с „Награден знак за вярна служба под знамената 3-та степен." Наградите бяха връчени от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов и заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.

„Ценя високо професионализма, усърдието и усилията, които полагате, за да бъдете резултатни - и в учебните зали, и на полигоните." - каза в обръщението си генерал-лейтенант Атанасов. Бригаден генерал Валери Цолов поздрави личния състав с празника и подчерта усилията, труда и високия професионализъм, които проявява личният състав на полка в ежедневната дейност и по време на бойните артилерийски стрелби. Той не пропусна да изкаже и благодарности на първостроителите - артилеристите-ветерани, които проправиха пътя на следващите поколения.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай и свещеници от Пловдивската Света митрополия отслужиха празничен молебен за здраве на личния състав.
По случай празника бяха получени поздравителни адреси от Президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министъра на отбраната, началника на отбраната, командващия Съвместното командване на силите, командира на Сухопътните войски, командирите на Военновъздушните и Военноморските сили, заместник-командира на корпуса за бързо развръщане на НАТО в Солун, командири на военни формирования, кметовете на общини и др.

На честването на празника на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия присъстваха още секретарят по отбраната на президента на Република България бригаден генерал от резерва Стефан Янев, генерали и адмирали, командири и началници на формирования от Въоръжените сили, директори на дирекции от министерството и щаба на отбраната, началници на отдели от командването на Сухопътните войски, представители на местната и общинска власт и др.

На 11-ти март 1913г., по време на боевете от Балканската война, започва артилерийската подготовка на атаката, предшестваща щурма на Одринската крепост. 36 часа по-късно Одрин е превзет, като основна заслуга за това има българската артилерия. Съгласно Регистър на празниците на поделенията от състава на Българската армия и Заповед на министъра на отбраната на Република България №141 от 7-ми май 1992г., 11-ти март е определен за Ден на Ракетните войски и Артилерията на Българската армия и празник на 4-ти Артилерийски полк. За пръв път празника се чества през 1993г., а от 2001г. гарнизон Асеновград и 4-ти полк са домакини на празника.