Москва отговори: Лондон избра конфронтация пред сътрудничество
Секция: Русия
14 Март 2018 19:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Москва отговори: Лондон избра конфронтация пред сътрудничество

/КРОСС/ Руското външно министерство обвини Великобритания, че е избрало конфронтация вместо сътрудничество в случая с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри.

В изявление на ведомството се посочва, че „наказателните мерки", обявени по-рано днес от премиера Тереза Мей, са „безпрецедентно група провокация", подриваща двустранния диалог.

„Смятаме за неприемливи и недостойни.. враждебните мерки, включително изгонването на 23-ма руски дипломати", посочва руското МВнР, като оценява това като „сериозно изостряне на двустранните отношения". Москва предупреждава, че „ответните мерки няма да закъснеят.

Руското МВнР заявява, че е било готово да сътрудничи при разследването на случилото се със Скрипал и дъщеря му в рамките на международните формати, включително чрез Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Но „британското правителство избра конфронтацията с Русия" и прибягвайки до „едностранни и непрозрачни методи в разследването... за пореден път се опитва да стартира антируска кампания, без да има основания".

По-рано днес Мей обвини Русия, че е отговорна за атаката на британска територия с нервнопаралитично вещество от вида на разработвания от Москва за военни цели агент „Новичок" и обяви наказателни мерки. Това стана, след като Москва не спази поставения от Лондон срок да даде обяснения за вещество пред ОЗХО.