Осъдиха Джон терориста на 2,5 години затвор на първа инстанция
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Март 2018 19:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Осъдиха Джон терориста на 2,5 години затвор на първа инстанция

/КРОСС/ За първи път в България влезе в сила осъдителна присъда за тероризъм. На 2 години и половина лишаване от свобода ефективно е осъден на първа инстанция Иван Захариев, известен с псевдонима Джон терориста, информира БГНЕС.

През юни 2017 г. Специализираният наказателен съд осъди на 4 години лишаване от свобода Иван Захариев. Захариев е български и австралийски гражданин. Той е роден в град Ханой, Виетнам. Той бе задържан на 20 септември 2016 г. при специализирана операция на ДАНС, ГДБОП и СДВР под ръководството и надзора на Специализирана прокуратура.

Неговите действия на територията на България са били насочени към подготовка за включване във въоръжена терористична групировка в Сирия и участие в реални бойни действия срещу армията на Башар ал Асад. Доказателствата сочат, че през 2013 г. Захариев отишъл в Сирия с желанието да се включи в терористична групировка. Не е бил приет заради липса на бойна подготовка. Иван Захариев достигнал до Сирия със самолети от Сидни, през Сеул, Истанбул и гр. Хатай, Турция. Поддържайки фейсбук контакт с лице с инициали „ST" (който прехвърлял хора от Турция в Сирия), в покрайнините на Хатай, Захариев попаднал в скривалище с други лица, тръгнали към Сирия и описани от самия него като „бойни другари". Заедно с тях той бил преведен в Сирия и настанен в база на Свободната сирийска армия. Там веднага започнало обучението му да борави с автомат „Калашников". Престоят му в Сирия обаче се оказал кратък, заради липса на бойна подготовка.

За да я придобие, той се върнал в Австралия, но там обучението по стрелба се оказало скъпо. По-късно заминал за Мароко, откъдето през пролетта на 2016 г. пристигнал в България - проучил, че тук е доста по-евтино обучението в стрелба. В периода от юли до август 2016 г. Захариев е посещавал стрелкови клуб в столицата, където се е учел да борави с огнестрелно оръжие, включително и с автомат „Калашников".

Пред чужд гражданин, с когото се запознал в софийската джамия „Баня Баши", Захариев говорил за ДАЕШ /"Ислямска държава" - бел.ред./, както и че трябва да се ходи в Сирия и да се бият с другите. Заявил, че обича ДАЕШ и познава лице от Турция, което организира заминаването за членство в организацията. При изследване на skype комуникацията на Захариев, са намерени негови писма до джихадисти. Установена е връзка за контакт с лице, вербувало американски граждани за бойци на „Ислямска държава".