11 жертви и 3540 болни от морбили в Сърбия
Секция: Здраве
14 Март 2018 20:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
11 жертви и 3540 болни от морбили в Сърбия

Най-малко 11 са жертвите на морбили в Сърбия, предаде Б92. Това е съобщили директорът на Инфекциозната болница в Ниш, където е починала последната засега жертва. 32-годишната жена не е страдала от никакви хронични заболявания преди това.

Болните са около 3540 души. Статистиката се води от октомври миналата година. През февруари стана ясно, че най-младият заболял е бебе на 15 дни, а най-възрастният пациент е на 65 години. Повечето заболели са на възраст между 5 и 30 г.

33% от болните са били хоспитализирани. 95% от заболелите не са били ваксинирани.

Морбили (дребна шарка) е инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни, средно 9-10 дни.

Болестта започва най-често с повишена температура, обща интоксикация и кашлица. Температурата се повишава до 39-40 градуса и се появява характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош, след това по торса и крайниците.

Заразата се предава от човек на човек по въздушен път. Тя става при близък и директен контакт най-вече в затворени помещения. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.