Починал е и вторият работник, който пострада при инцидента в завод "Арсенал" в Казанлък
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Март 2018 07:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Починал е и вторият работник, който пострада при инцидента в завод "Арсенал" в Казанлък

/КРОСС/ Починал е и вторият работник, който пострада при инцидента в завод "Арсенал" в Казанлък. Това стана ясно от думите на областния управител на Стара Загора Гергана Микова в ефира на Нова телевизия. "За жалост жертвите на тази трагедия са две вече.

Разговарях с проф. Йовчев, директора на Университетската болница в Стара Загора, той потвърди, че в 02.15 часа е починал раненият работник", обясни Микова и добави, че мъжът е бил с 85% изгаряния.

Тя поясни, че именно поради тежкото състояние на работника той не е бил транспортиран в Пловдив, каквито са били първоначалните намерения.

"Няма други ранени. Работниците, които са били в странични помещения на цеха, са били изведени", каза още Микова.

Тя отбеляза, че оттук нататък контролните органи да си свършат работата. "Тяхна е последната дума", каза още областният управител.

"Фокус" припомня: Починалият е 46-годишен мъж. Освен него при инцидента загина и 26-годишен мъж от мъглижкото село Шаново. Първоначалната информация сочи, че в случая става въпрос за производствена авария - запалване в цех 130 на Завод 3 в завод „Арсенал" в Казанлък.

От Инспекцията по труда уточниха, че двамата мъже са работили на машина за смесване на състави за стартови заряди за боеприпаси. Сместа, с която са работили, не е взривоопасна, но е силно пожароопасна в състоянието, в което се работи с нея. По предварителна информация по време на работата сместа се запалва, в резултат на което двамата получават изгаряния.

Предстои да бъдат разгледани документи, свързани с технологичните изисквания за изделието, изискванията за безопасност при работа с машината, както и други документи, свързани с цялостната организация на безопасността на труда на работните места на пострадалите.

Ще бъдат разгледани и предоставени резултати от разследванията на други контролни и разследващи органи, имащи отношение към причините за злополуката, като „Пожарна безопасност и защита на населението", следствени органи и т.н.

Пред журналисти изпълнителният директор на завод „Арсенал" Николай Ибушев поясни, че в случая се касае за нарушение на инструкциите за безопасна работа.
Междувременно Окръжна прокуратура-Стара Загора и Инспекцията по труда извършват проверка във връзка с инцидента.