Водният сектор да бъде регулиран от отделен орган, предлагат от асоциация
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Март 2018 12:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Водният сектор да бъде регулиран от отделен орган, предлагат от асоциация

/КРОСС/ Водният сектор да бъде регулиран от отделен орган, а не както досега от Комисията за енергийно и водно регулиране. Това настояват да се запише в нов закон за водоснабдяването и канализацията от Българската асоциация по водите.

Идеята е с това ново законодателство да бъдат регулирани и отношенията между общините и ВИК операторите, уточни председателят на Асоциацията Иван Иванов.

"Според изискванията на Европейската комисия, за да предостави безвъзмездни средства в тази област, трябваше да се създаде една асоциация на общините, която да сключи договор с ВиК оператора. Този ВиК оператор вече да получи да стане бенефициент на тези европейски средства. При положение, че това не се е случило навсякъде, а го изисква сегашното законодателство, значи ние трябва да потърсим междинен вариант. Този закон е едно средство, за да се намери такова решение", коментира Иванов.

В момента от Министерството на регионалното развитие събират експертни становища за конкретните текстове, които ще бъдат обсъдени в края на месеца.