СОС прие с мнозинство в центъра на София да има улица "Астана"
Секция: ПОЛИТИКА
15 Март 2018 14:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
СОС прие с мнозинство в центъра на София да има улица "Астана"

/КРОСС/ Столичният общински съвет реши днес да кръсти една от централните улици в София - Астана. Пресложението бе прието с 36 гласа "за". Улица "Астана" се намира в центъра на София, на гърба на хотел "Хилтън" до Националния музей "Земята и хората".

Предложението улицата да носи името на столицата на Казахстан е на общинския съветник инж. Симеон Славчев и кмета на район Триадица инж. Николай Терзиев, по случай 25 години от установяването на дипломатически взаимоотношения между Република България и Република Казахстан. Годишнината бе официално чествана на 5 юни 2017 г.

"Този символичен акт ще укрепи още повече приятелските отношения между България и Казахстан и ще допринесе за икономическото, културното и научното сътрудничество между двете страни и столици", каза съпредседателя на "Политическа група 5" в СОС и вносител на предложението инж. Симеон Славчев.

Астана е столицата на Република Казахстан и е един от най-бързо развиващите се градове не само в Азия, но и в целия свят. Градът е разположен на река Иртиш и има население от 1 029 556 души. „Астана" от превод на казахски означава „столица".

Двете столици не само ще обменят опит в сферата на градоустройството, архетектурата, екологията, транспорта и туризма, но те ще имат и едно дългосрочно съвместно съдрудничество, коментира още инж. Симеон Славчев.

Улица "Астана" се намира в началото на Южния парк, в непосредствена близост до моста на влюбените на НДК и това дава възможност пространството около улицата да се превърне в един естествен културен център и средище на млади хора, които ще могат наред с българската култура да опознаят и казахстанската, допълни инж. Славчев.