Смъртността у нас при деца до 1 година е над средната в ЕС
Секция: Здраве
15 Март 2018 14:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Смъртността у нас при деца до 1 година е над средната в ЕС

/КРОСС/ Националната политика и институционалната рамка в България не са в състояние да отговорят на потребностите на децата и семействата им, особено на тези от най-уязвимите слоеве на населението. Това се посочва в изследване на Фондация „За нашите деца", посветено на ранното детско развитие до 7 години.

От фондация "За нашите деца" припомнят, че смъртността у нас сред децата до една година продължава да бъде над средната за ЕС, че близо половината от децата живеят в риск от бедност или социално изключване и че под 40 на сто от ромските деца посещават детски градини.

Препоръка номер едно към здравната система е да бъде разширен пакетът от безплатни профилактични прегледи и изследвания за бременни жени, а към образователната - да се подобри достъпът до детски градини и да се повиши обхватът на деца в предучилищното образование. Основната препоръка към социалната политика е да се осигури достъп до социални услуги за деца със специални образователни потребности в ранна възраст и семействата им.